Egészség: A bio élelmiszerek és alapanyagok táplálkozástani előnyei

Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 134 fő
  • Képek - 15 db
  • Blogbejegyzések - 162 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 47 db

Üdvözlettel,

Egészségmegőrzés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 134 fő
  • Képek - 15 db
  • Blogbejegyzések - 162 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 47 db

Üdvözlettel,

Egészségmegőrzés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 134 fő
  • Képek - 15 db
  • Blogbejegyzések - 162 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 47 db

Üdvözlettel,

Egészségmegőrzés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 134 fő
  • Képek - 15 db
  • Blogbejegyzések - 162 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 47 db

Üdvözlettel,

Egészségmegőrzés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A bio élelmiszerek és alapanyagok táplálkozástani előnyei

- Prof. Dr. Habil. Bardócz Zsuzsanna (Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézet) előadása

Tartalom:

  • A táplélékainkkal nap-mint-nap vegyszerkoktélt viszünk be a szervezetünkbe
  • A XX. század elejétől a táplálékaink összetevői jelentősen megváltoztak
  • Mi van a táplálékunkban a tápanyagokon kívül?
    • Mezőgazdsági élelmiszer-alapanyag termelés során az élemiszereinkbe kerülő anyagok: a mezőgazdasági termelésben használt összes szer maradékanyagai, gombaölők, a gyomirtók, rovarölők, talajfertőtlenítők, műtrágyák.
    • A feldolgozás során az élelmiszereinkbe kerülő anyagok: az adalékanyagok, tartósítók, színezők, kenőanyagok, állagjavítók (ezeket röviden E-számoknak nevezünk)
    • A tárolás és csomagolás során további vegyszer kerül a táplálékunkba (pl. BPA)
    • Állati eredetű táplálék esetén ehhez hozzájönnek még a hormonok, állatgyógyászati szerek maradékai
  • Az első „zöld” forradalom vagy az ún. „intenzív, nagyüzemű mezőgazdaság” hatásai
  • Jelenleg a peszticidek, szintetikus vegyszerek közül 1000 engedélyezett a világon (az EU-ban már csak 300)
  • A peszticid maradványok:
    • A kontakt szerek: le lehet mosni
    • A szisztémás szerek felszívódnak, nem lehet lemosni őket
    • Perzisztensek: lassan bomlanak le, és a szermaradvány vagy maradék mérgező lehet, benne marad a táplálékban és a környezetben
    • Nem-perzisztensek: gyorsan lebomlanak természetes anyagokká és a biogazdálkodásban csak és kizárólag ezeket a szereket engedélyezik
  • Tényleg lemoshatóak-e a kontakt szerek?
  • Lebomlanak-e főzéskor?
  • Mi lesz a betiltott szerekkel?
  • A vízoldható (vérben, tejben jelennek meg) és a zsíroldható (tejzsírban és a zsírszövetben raktározódik el) szerek
  • Különböznek-e a bio élelmiszerek a nagyüzemben előállítottaktól vagy a hagyományos élemiszerektől?
  • Az „A“ típusú éhezés (csontsovány) és a „B“ típusú éhezés (kövér)
  • Hogyan változtatta meg a nagyüzemi termelés és az ehhez való csatlakozó nemesítés a táplálék tápértékét?
  • A biogazdálkodás egészségesebb gyümölcsöt, zöldséget, alapanyagot és gabonát biztosít-e az élemiszer- és bármilyen más iparnak? És ha igen, mik az előnyös tápanyagok?
  • Ásványi anyagok növényekben
  • Ásványi anyagok állati termékekben
  • Vízoldható vitaminok
  • Zsíroldható vitaminok
  • Összefoglalás

 

Címkék: bio élelmiszerek táplálkozástan

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Harczi Orsolya új fórumtémát indított: Egyetemi projekt

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu