Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségmegőrzés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségmegőrzés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségmegőrzés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségmegőrzés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } -->
Gyakran találkozunk azokkal a
kifejezésekkel, és intelmekkel, hogy „túlteng” szervezetünkben
a szabad gyökök rémuralma, hamarabb öregszünk, mint kellene, és
az antioxidánsok lehetnek a forradalmárok, mentőöveink, ha jót
akarunk magunknak:-)! Nos, valóban elég sok szabadon kószáló
elektron, mint szabad gyök keresi párját szervezetünkben. Ezek az
anyagok különböző (egyébként természetes úton is létrejövő)
anyagcsere folyamatok, és kémiai reakciók során szabadultak fel,
majd újabb „házasságkötésre” akarják adni fejüket.
Csakhogy ezek a szabad gyökök igen nagy reakcióképességű,
ingatag, rövid életű molekulák, melyek stabilizálódásához egy
másik elektron szükséges. Ezt a „szabad kapacitást” a
szervezetünk bármely ép sejtjében próbálják megtalálni,
illetve onnan felvenni. Tulajdonképpen sejtrongáló tevékenységük
miatt, sejtméregnek is nevezzük a szabad gyököket. Elég sok
energiájába kerül szervezetünknek , hogy úgy kösse meg (és
szakítsa meg ezt a láncfolyamatot) a szabad és kötődni vágyó
elektronokat, hogy minél kevesebb ép sejtnek rongálódjék közben
a molekulaszerkezete. Az antioxidánsok azok a „kamikázék”,
melyek sok esetben, mintegy feláldozzák elektronjaikat, megmentve
ezzel sok – sok ép molekulát.
Maga az oxidációs
folyamat a szervezetre kivetítve leginkább a rozsdásodás, vagy az
avasodás folyamatával érzékeltethető, melyben tisztán látszik,
hogy az oxigén milyen reaktív elem. Minden, ami ezt az oxidációs
folyamatot lassítani tudja, az antioxidáns, azaz az oxidációs
(„korhadásos, korróziós”) folyamatot késleltető, gátló
anyag. Magát az oxidációs folyamatot redoxi folyamatnak hívjuk,
mely az oxidációfok (Faraday-oxidációs számok rendszere)
megváltozásával jár. Ezekben a folyamatokban, amelyik partner
felvesz elektront, annak redukálódik oxidációs száma, azaz
csökken, amelyik pedig leadta az elektronját, az oxidálódik, azaz
nő az oxidációs száma (azaz, az a sejt, amelytől lekötötte a
szabad gyök az elektront, oxidálódik- „korhad”).
Mivel az anyagcsere folyamán,
természetes úton is létrejönnek szabadgyökök, így az is
természetes, hogy a szervezetünkben erre a feladatra
specializálódott „anti-gyökök”, azaz antioxidánsok is
vannak. Az élő sejtek ATP termelő, azaz energiafelszabadító
szervecskéiben (a mitokondriumokban) az energiaszolgáltató
folyamat során (oxidatív foszforiláció), természetes úton
keletkeznek peroxid és szuperoxid szabadgyökök.
Ezeket a
sejtek a saját, ún. endogén (belső) oxidánsaikkal
hatástalanítják. Több fajtája létezik az antioxidánsoknak, és
jellemző rájuk, hogy kiegészítik, és segítik egymás
folyamatait, sőt energiát is szolgáltatnak egymásnak. Igazi
csapatjátékosok!
Ezeket az antioxidáns folyamatokat a
szervezetben többek között az enzimek(pl. glutation-peroxidáz,
kataláz, szuperoxid dizmutáz), kéntartamú vegyületek (pl.
glutátion), koenzimek (pl. koenzim Q10), vitaminok (A, E, C) és
ásványi anyagok (mangán, cink, vas, szelén, réz) segítik,
végzik el. Az enzimek és koenzimek tulajdonképpen biokémiai
katalizátorként segítik a sejteket a szabad oxigén
hatástalanításában.
(Katalizátor egy olyan anyag,
mely úgy gyorsít meg egy reakciót, hogy közben ő maga nem
használódik fel. Jelenlétükben a reakció más úton,
alacsonyabb energiaaktiválási részfeladaton keresztül megy
végbe, azaz kevesebb energiával jár az egész folyamat.)
Manapság azonban valóban olyan
mértékben terhelődik a szervezetünk károsító hatásokkal,
tényezőkkel, mint a stressz(mely elég sok energiát és kémiai
reakciót kíván meg szervezetünkben), vagy a helytelen
táplálkozás (savasodás mellyel szintén gyarapítjuk
méregállományunkat, candida betegség, vastagbélrendszeri-
bélflóra problémák, reflux betegség, túlzott fehérje,
szénhidrát fogyasztás), a dohányzás, alkohol, légszennyeződés,
stb. hogy a szervezet nem bírja az egyensúlyt fenntartani, és
túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító, energiát elvonó
szabad gyökök száma. Ezért nagy szerencse az, hogy természetes
vagy mesterséges táplálék útján is tudjuk pótolni az
antioxidáns tulajdonsággal rendelkező anyagokat, ezzel
tehermentesíteni és segíteni saját antioxidáns rendszerünket
(enzimeket, sejtjeinket),immunrendszerünket, illetve szervezetünk
méregtelenítését.
A táplálék útján bevitt
antioxidánsokat, külső (exogén) antioxidánsoknak hívjuk.
Hatásait a következő módon fejthetik ki:
Gátolhatják az oxidációt gyorsító katalizátorok működését.
Önmaga is oxidálódik, azaz megköti az oxigént.
Az Autooxidációs folyamat gátlásával, azaz megakadályozza, hogy a sejtben az oxidációs folyamat végbemenjen, lekötéssel megszakítja az oxidációs láncolatot, folyamatot. (pl. az E- vitamin a peroxid gyökökkel stabil végterméket képez, oxidációs inhibitor jellegű anyagok).
Legfőbb „külső” antioxidáns szolgáltatók:
A nyers, natúr ételek és gyümölcsök .
A vitaminok: Az A-vitamin a legfontosabb, (minden, ami sárga színnel rendelkezik), pl. a répa, tök, sárgadinnye, ezen kívül a C-vitamin, mely a gyümölcsökben, paprikában, paradicsomban, kiviben, citromban, csipkebogyóban van nagyobb mennyiségben, az E-vitamin, melyet leginkább a növényi olajok – pl. a lenmagolaj, tojás, hüvelyesek, és a búzacsíra tartalmaz (gyógynövények)
Az ásványi anyagok:-Vas, melyet, pl. a
fekete ribizli, cékla, sóska, paraj, és a zöld tea, a máj
tartalmaz.
-Szelén, amit pl. a marhahús, a vadhús, máj, vese,
teljes kiőrlésű gabonamagvak, és a „tenger gyümölcsei”
tartalmaznak nagyobb mennyiségben.
-Cink a sertéshúsban,
belsőségekben, babban, halakban található.
-Q10 az
egyik legfontosabb alkotó.
-Réz, mely megtalálható a májban,
hüvelyesekben.
-Mangán a gabonafélékben és a dióban,
mogyoróban található.
-Magnézium, amit pl. a borsóban,
répában, burgonyában, dióban, mogyoróban lelhetünk meg.
A flavonidok melyek nagyobb mennyiségben találhatóak például a szőlő héjában és így a borban.
A többszörösen telítetlen zsírsavak, mint pl. Omega 6zsírsav és az Omaga3 zsírsav
http://www.organicmission.hu/termek/11/OMEGA_OXISHIELD
Az antioxidánsok nagy szerepet
játszanak energetikai folyamatainkban, a DNS épségének
megőrzésében, az elöregedési folyamatban, a szervezet
méregtelenítési folyamatában, és egyre nagyobb szerepet kapnak a
rákkutatásban, mint prevenciós tényezők.
Magas antioxidáns tartalmú étrendkiegészítők:http://www.organicmission.hu/termek/12/SUPRA_LIVE
http://www.organicmission.hu/termek/5/C_FOOD_MATRIX
http://www.organicmission.hu/termek/7/SUPERCRITICAL_PROTECTION
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!