Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségmegőrzés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségmegőrzés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségmegőrzés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségmegőrzés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Teller-Balogh Magdolna | 0 hozzászólás
Közel 1000 intézmény bevonásával 2009-ben országos egészségügyi felmérés készült az OÉTI-nak köszönhetően az óvodai közétkezetéséről.
A napi friss zöldség- gyümölcsfogyasztást sajnos csak az intézmények fele biztosította. Pozitívum, hogy a térítési díjakon kívül a szülők nagy részben friss gyümölccsel és zöldséggel járultak hozzá az étkeztetéshez. A napi tevékenység során az óvodák 97%-a nevelte a gyerekeket az egészséges életmódra...
Zöldség- gyümölcsfogyasztás az óvodákban - Általános helyzetkép 2009
2009-ben először került sor az óvodák egészségügyi felmérésére az OÉTI jóvoltából, amely hazánkban az első országos vizsgálat volt óvodák körében. Általános megállapításként elmondható, hogy az óvodai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg a követelményeknek. A felmérésben közel 1000 intézmény 75 271 gyermekkel vett részt, illetve április és június között zajlott a kérdőívezés.
A zöldség- gyümölcsfogyasztást illetően sajnos a napi friss zöldséget, gyümölcsöt csak a közétkeztetők fele (54%) tudta biztosítani. A napi friss zöldség- gyümölcsfogyasztást a közép- dunántúli (68%) és az észak-magyarországi régióban (67%) működő óvodák 2/3-a tudta biztosítani. A nyugat- dunántúli régióban ez az arány csupán 35%.
A napi friss zöldséget és gyümölcsöt biztosító főzőkonyhák régió szerint
Az óvodai közétkeztetés által biztosított ételek minősége az 1000 óvodát reprezentáló kisebb almintán (35 óvoda, régiónként 4-6) részletesen került értékelésre. A zöldségféléket illetően a rendeletben előírt mennyiség 88%-át biztosították a közétkeztetők. Nyers zöldséget a főzőkonyhák átlagosan a 10 nap alatt 5 alkalommal adtak a gyermekeknek. A 34 óvodából 2 kínálatában csupán egyszer jelent meg a nyers zöldség a 10 nap alatt, de volt olyan óvoda is, ahol 16 alkalommal kaptak a gyermekek zöldséget nyersen. A zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsök mennyisége is 24%-kal elmaradt a rendeletben javasoltaktól. A 10 nap alatt átlagosan négyszer kaptak a gyerekek nyers gyümölcsöt. Két óvodában egyáltalán nem, kettőben pedig csak egyszer biztosítottak a 10 nap folyamán gyümölcsöt az óvodásoknak.
A szülők véleményét azokban az óvodákban kérdezték önkitöltős kérdőívvel, ahol ételminta vétele is történt. A kérdőívet 629 szülő töltötte ki, azaz a 35 óvodából minden harmadik szülő véleményét ismerhetjük. A szülők rendszeresen hozzájárultak a gyermekek étkeztetéséhez a térítési díjon felül. Kedvezőnek tekinthető, hogy ezen belül legnagyobb arányban a friss gyümölcs és zöldség szerepelt.
Szülői hozzájárulás az óvodások étkeztetéséhez
Országosan az óvodák felében a szülők rendszeresen biztosítottak a gyerekek számára zöldséget és gyümölcsöt.
A szülői hozzájárulás mértéke a legmagasabb Közép- Magyarországon (81%), legalacsonyabb az észak-magyarországi régióban (29%) volt. A dél-dunántúli és az észak-alföldi régiókban még a szülői hozzájárulás ellenére sem volt biztosított minden óvodában a napi zöldség-gyümölcs.
A napi friss zöldség- és gyümölcsellátást a közétkeztetés keretében, illetve szülői hozzájárulással biztosító óvodák aránya régiók szerint
Az óvodák 40%-a vett részt a 2008/2009-es tanévben valamilyen egészséges életmódot népszerűsítő programban. Az óvodák 42%-ban tartottak önállóan foglalkozásokat a gyerekeknek, 54%-ban más foglalkozás keretében. A napi tevékenységhez kapcsolódóan az óvodák 97%-ban nevelték a gyerekeket az egészséges életmódra.
(Forrás: 3x3.hu)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!