Egészség: Saját boszorkánykonyha

Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 134 fő
  • Képek - 15 db
  • Blogbejegyzések - 162 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 47 db

Üdvözlettel,

Egészségmegőrzés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 134 fő
  • Képek - 15 db
  • Blogbejegyzések - 162 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 47 db

Üdvözlettel,

Egészségmegőrzés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 134 fő
  • Képek - 15 db
  • Blogbejegyzések - 162 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 47 db

Üdvözlettel,

Egészségmegőrzés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészségmegőrzés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 134 fő
  • Képek - 15 db
  • Blogbejegyzések - 162 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 47 db

Üdvözlettel,

Egészségmegőrzés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hogyan alakítsd ki a saját boszorkánykonyhádat?

Talán első hallásra bonyolultnak tűnhet egy házilag elkészített kozmetikum, de ha valaki képes csokoládét gőz felett felolvasztani, képes krémeket is összeállítani. Mikor legelőször olvastam otthon, saját kezűleg elkészíthető krémekről, testápolókról, parfümökről, lelki szemeim előtt egy nagy üstöt láttam gőzölgő illatfelhőkkel, az asztalon mindenféle számomra ismeretlen gyógynövényekkel, olajokkal, s fakanállal a kezemben kavargattam a frissen főzött kencémet, a nagy orrommal pedig beleszaglásztam mindenbe. Boszorkánynak képzeltem el magam! De miután megvalósítottam az első szimpatikus, könnyen elkészíthető receptet, nem állt messze a fantáziám a valóságtól!

 

Megteremtettem magamnak a saját izgalmas, furcsaságokkal, újdonságokkal teli kis boszorkánykonyhámat, ahol csodás krémeket készítek, hogy kényeztessem a testemet-lelkemet, s az általam varázsolt kencékkel biztonságban tudhassam a szeretteimet a káros összetevőjű kozmetikumok világától.

Hozzávaló eszközök

Az alábbi eszközökkel Te is kipróbálhatod a házilag készített krémek csodás hatását:

A legtöbb kellék egy hétköznapi háztartásban is megtalálható. Természetesen nem mindig kell egyszerre az összes itt felsorolt kellék. Ha a mesterszakácsoknak főzőkonyhájuk van, nekünk miért ne lehetne boszorkánykonyhánk?!

  • Rozsdamentes acélból készült vagy zománcozott (nem sérült) edények
  • Duplafalú edény, lehet ez tejforraló is, de ha nincs, egy kisebb lábos szájára illő rozsdamenetes tál is megteszi
  • Konyhai mérleg, ami lehetőség szerint digitális legyen, mert azzal kis mennyiséget is pontosan lehet mérni
  • Pipetták
  • Mérőpohár – különféle folyadékok, de szilárd anyagok mérésére is alkalmas
  • Turmixgép, botmixer
  • Tiszta fakanalak
  • Muszlin, géz vagy kávéfilter a szűréshez
  • Mozsár, törővel
  • Befőttesüvegek az olajos és alkoholos kivonatok elkészítéséhez
  • Makulátlanul tisztára mosott üvegek, üvegcsék, műanyagdobozkák a kész kozmetikumok tárolására. A műanyagdobozok használata előtt bizonyosodj meg arról, hogy nem tartalmaz BPA-t a tégely! Ezt ellenőrizheted; ha 3-as,7-es számot vagy PC feliratot látsz a dobozka alján, akkor szivároghat belőle a biszfenol-A. Már szobahőmérsékleten is szivárog a BPA, viszont magasabb hő hatására a BPA kioldódása erősen felgyorsul. Én esztétikai szempontból is inkább az üvegedények híve vagyok. Matricákkal, szalagokkal, üvegfestéssel is dekorálhatod az üveget, a krém jellegéhez igazítva. Bármelyik médiasztár krémét lekörözi, nem csak minőségben, de dizájnban is.

boszorkanykonyha_uvegek.jpg

Óvintézkedések

  • Fontos teendőnk, mielőtt nekilátunk a kotyvasztásnak, hogy az edények, lábasok, amelyekben összefőzzük az összetevőket, tökéletesen tiszták legyenek.
  • Az üvegcséket, dobozkákat sterilizáljuk. Ezt több módon is megtehetjük. Az üvegből készült tégelyeket alaposan mossuk el (károsanyag-mentes mosogatószerrel), majd fél órára helyezzük 130 fokra a sütőbe, vagy forraljunk vizet, és fedelestől főzzük ki lobogó vízben 15 percig.

Tiszta papírtörlőn állítsuk fejjel lefelé, hogy teljesen kicsöpögjön belőle a víz, majd a használatba vételig tegyük rá a tetejét, hogy ne szálljon bele a por.

A műanyag tégelyek esetében győződjünk meg róluk, hogy hőállóak-e. Ha igen, tegyük bele őket egy fazékba, annyi vízzel, hogy ellepje őket, és lassan forraljuk fel. Két-három percig főzzük, majd vegyük ki. Csepegtessük le, és ha megszáradt, zárjuk rá a tetejét.

  • A kozmetikumokat, mindig hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt lezárjuk, különben a páralecsapódás miatt tönkremehetnek.
  • A fedelek és dugók tökéletesen tiszták legyenek, így távol tarthatjuk a megromlásért felelős baktériumokat.
  • Fontos, hogy mindig kövessük a tárolásra vonatkozó utasításokat. Ha valamit a hűtőszekrényben kell tartani, akkor tartsuk ott, és ha valami büdös, vagy megváltozik az állaga, azonnal dobjuk ki.

Minden házilag elkészített kozmetikum hosszabb ideig eltartható a hűtőszekrényben. A víztartalmú termékeknél sokkal nagyobb a szennyeződés vagy a minőségromlás veszélye, mint az olajtartalmú készítményeknél.

Ha a házilag gyártott kencének elhalványul a színe, az nem feltétlenül utal minőségromlásra, ez a folyamat természetes úton is bekövetkezhet, és önmagában nem káros.

  • A kozmetikumok felvitele előtt mindig mossunk kezet, így csökken az esélye annak, hogy a baktériumok a kézről az arcra, szájra vagy szemre jussanak.
  • A gyógynövényekkel szembeni allergia esetén ajánlott elvégezni allergiapróbát, mielőbb nagyobb bőrfelületen használnánk a saját magunk alkotta kozmetikumot.

Kisebb mennyiséget vigyünk fel a könyökhajlat vékony bőrére, ragasszuk le, és várjunk 24 órát. Ha ez a terület ennyi idő alatt fájdalmassá válik, kipirosodik vagy viszket, a bőr allergiás valamelyik összetevőre.

Ha megtettünk minden óvintézkedést, számba vettük az eszközeinket, és lelkileg is ráhangolódtunk, hogy létrehozzunk egy szépülést nyújtó kencét, akkor lássunk két könnyen elkészíthető kedvcsináló receptet.

De mielőtt nekifognánk, a könnyebb átláthatóság és eligazodás érdekében, érdemes a konyhában minden kelléket és összetevőt egy helyre sorakoztatni.

Kedvcsináló receptek

calendula_koromvirag.jpgAz első: „Körömvirágos Arctisztító”

A körömvirág enyhülést hoz az érzékeny bőrnek. A készítményt az esti arctisztításhoz használjuk, hogy megszabaduljon a bőr a smink maradványaitól, a szennyeződésektől, és fellélegezzen, hogy másnap újult erővel ragyoghasson!
Ez a recept egyszerűen elkészíthető, könnyen beszerezhető alapanyagokkal.

  • 6 körömvirág szirma vagy 20g szárított körömvirágszirom (minden bioboltban lehet kapni a szárított változatát)
  • 10g kakaóvaj (patikában beszerezhető)
  • 20g reszelt méhviasz (méhészboltokban megvásárolható)
  • 100ml mandulaolaj vagy extra szűz olívaolaj (bioboltban szintén kapható)

Egy lábosba töltsünk kétujjnyi vizet, majd az edény szájára illő rozsdamentes fémtálat rakjuk meg körömvirágszirmokkal. Ehhez tegyük hozzá a többi alapanyagot, és lassú tűzön, időnként megkeverve addig főzzük, míg minden el nem olvadt. Ezután az elegyet még 5 percig főzzük, majd szűrjük le, és addig kevergessük, míg kissé lehűl, de az állaga még folyós. Ekkor töltsük tiszta üvegbe, és amikor teljesen kihűlt, zárjuk le. Hat hónapon belül használjuk fel.

levendula.jpgA másik recept egy „Levendulás Arctonik”

A levendula helyreállítja a faggyúmirigyek működését. Ez azért is előnyös, mert a túlzott mirigyműködés következményeként mitesszerek jelennek meg a bőrön. Kevés növény dicsekedhet ilyen mértékű nyugtató és relaxáló hatással. A levendulát a rómaiak hozták be Európába. Az ókorban ez a növény a szépségápolás egyik legkedveltebb virága volt, használták testre kenve, szappant készítettek belőle, vagy épp a fürdővizet gazdagították vele. De sokszor a száraz virágot a padlóra szórva illatosították a szobát.

  • 2 marék friss vagy szárított levendulavirág (bioboltban beszerezhető a szárított formája)
  • 225ml almaecet
  • 700ml rózsavíz (a honlapon megtalálod a házilag elkészíthető formáját)

A levendulavirágot szórjuk egy tiszta, csavaros tetejű befőttesüvegbe, a folyadékokat öntsük rá. Alaposan rázzuk fel, majd tegyük hűtőszekrénybe. Egy-két hétig hagyjuk állni, hogy a folyadék magába szívja a levendula illatát, közben naponta rázzuk fel. A tonik hamarosan rózsaszínné válik. Ekkor szűrjük le, és töltsük kis üvegbe. Vattapamaccsal vigyük fel a bőrre. Az arctonikot tartsuk hűtőben.

Remélem, kedvet kaptatok, hogy kialakítsátok a saját kis boszorkánykonyhátokat!

Számomra mindig nagy boldogság, ha elkészítek egy házi kencét! Az izgalom és a kíváncsiság, hogy vajon milyen lett a végeredmény, különlegessé teszi a pillanatot, amikor kipróbálom, vagy tesztelésre adom át a családtagoknak, barátoknak.

Eredményes kotyvasztást kívánok Nektek!

 

Forrás: Josephine Fairley A temészetes szépség titok

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Gőllei Szilvia üzente 14 éve

Olvashattam hogy kialakítás sajátom ez boszorkánykonyhát is köszönöm ,
vagyok hallásék.Nekem nincs sajnos levendulavirágot .Én szoktam a illatosított
teamécses és illatosított olajcsepp párolok .

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu